Laura Korpinen

Tuumailua tasaverosta

Joissain vaalikoneissa on kysytty suhtautumista ansiotulojen tasaveroon. Pidän keskeisenä tavoitteena työn verotuksen alentamista, mutta en ole lähtökohtaisesti koskaan kokenut suurta epäoikeudenmukaisuuden tunnetta siitä, että ansiotuloja verotetaan progressiivisesti.

Jäin kuitenkin miettimään ansiotulojen tasaveroa ratkaisuna helpottamaan kasvavaa eläkemaksutaakkaa. Jos Suomessa otettaisiin ansiotuloverotuksessa käyttöön sama 20 % tasaverokanta, kuin mikä on yhteisöverokantana, mielenkiinto palkkatulon muuntamiseen pääomatuloksi poistuisi tai ainakin vähenisi merkittävästi. Koska eläkemaksuja ei makseta pääomatuloista, vaan palkkatuloista, on oletettavaa, että näin voitaisiin merkittävästi kasvattaa eläkemaksukertymää.

Eläkepommin uhatessa tämä olisi mielestäni vähintäänkin selvittämisen arvoinen asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomessa eläkeasioita hoitavien eläkelaitosten mukaan mitään varsinaista eläkepommia ei ole tulossa. Eläkerahastot kasvavat edelleen mutta syntyvyyden vähenemiseen pitää reagoida ennakoivasti, niin ettei mitään pommia tule. Se tarkoittaa sitä että pitää sietää ulkomaista työvoimaa entistä enemmän, tai eläkemaksuja pitää kasvattaa, tai eläkeikää pitää nostaa. Näillä toimilla, tai näiden yhdistelmillä, mitään pommia ei ole tiedossa.

Toinen juttu on sitten vanhusten hoitokustannukset. Pienet eläkkeet eivät riitä hoitokustannusten kattamiseen, johon sen takia pitää satsata yhteiskunnan varoja. Pitää satsata rakennuksiin, ja hoitajien palkkaamiseen. Tämä tulee kuluttamaan jonkin verran enemmän verovaroja tulevaisuudessa kuin tänä päivänä, joskin paine hellittää sitten taas kun suuret ikäluokat on saatettu haudan lepoon.

-------------------------

Tasaverohan ei ole tasavero siinä mielessä että vaikka veroprosentti olisi sama, isopalkkaiset maksavat isosta palkastaan edelleen veroja enemmän kuin pienipalkkaiset pienestä palkastaan.

Ongelma tässä tasaverossa on siinä ettei pienipalkkaisia voi verottaa oikeastaan yhtään sen enempää kuin mitä heitä nyt jo verotetaan ja jos tasavero määriteltäisiin pienipalkkaisimpien veronmaksukyvyn mukaan, mikä on siis hyvin alhainen, isompipalkkaiset pääsisivät verotuksen suhteen varsin vähällä, vaikka juuri heillä sitä veronmaksukykyä olisi.

Käytännössä siis valtio menettäisi valtavasti verotuloja jos tämä tällainen tasavero tulisi käyttöön ja miten kävisi silloin monille valtion tärkeille hankkeille. Pitäisi miettiä kumpaan meillä onkaan varaa, uusiin hävittäjiin, vaiko vanhustenhoitajiin.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tasavero

”Suomessa vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara nosti tasaveromallin esiin perustulomallin muodossa vuonna 1994 julkaistussa kirjassaan Hyvinvointivaltion eloonjäämisoppi.”

”Taloustieteilijä Milton Friedman kannatti julkisesti tasaveroa vuonna 1976 People-lehden haastattelussa.[”


Vuonna 2010 professori Holley Ulbrich kertoo, että maailmassa on 24 maata, joissa on käytössä tasavero.”

”Taloustieteilijä Sixten Korkmanin mukaan tasaveromallin etuna on, että se muistuttaa yksinkertaisen verojärjestelmän eduista sekä kansantalouden tehokkaan toiminnan ja dynaamisten vaikutusten tärkeydestä.[”

Saksassa on käyty kovaa keskustelua tasaverosta. Myös Itävallassa, Tanskassa, Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa on keskusteltu tasaverosta ja Isossa-Britanniassa on perustettu tasaveroa ajava kansalaisliike.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"maailmassa on 24 maata, joissa on käytössä tasavero.”"

Minä muistan summanmutikassa vain yhden maan, se on Viro ja sellainen kutina että sielläkin oltaisiin siitä nyt luopumassa.

Mutta varmaan niitä maita on enemmän, ehkä 20, kuten sanoit.

Voisitko luetella muutaman tasaveromaan, jotta voitaisiin vähän verrata tätä tasaveromallia ja näiden maiden kehitystä keskenään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Prosentuaalinen vero ei ole tasavero.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Oikea tasavero olisi kumminkin sellainen että jokaiselta verotettaisiin ihan tasan sama summa, joka laskettaisiin niin että valtion budjetti jattaisiin pääluvun mukaan kansalaisten maksettavaksi.

Jos Suomen väkiluku olisi miljoona ja valtion budjetti vaikkapa 10 miljardia, niin siitä tulisi sitten maksettavaa kansalaisille kymppitonni per lärvi, vauvasta vaariin.

Se olisi aika helppo nakki isotuloisille sinkuille, mutta mahdoton homma pienituloisille suurperheille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tasasummanveron ongelma on siinä että se verottaisi pienituloisia raskaimmin vaikka kaikilta ihmisiltä verotettaisi tasan sama summa rahaa. Esimerkiksi jos tasasimmaveroksi asetettaisiin 666 euroa kuussa niin siitä seuraisi vain tilanne jossa veroprosentti olisi sitä suurempi mitä vähemmän rahaa tienaat. Tämä ei poista sitä ongelmaa että verotus on raskas, se vain siirtää verotuksen taakan enemmän tienaavilta vähemmän tienaavien harteille.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Täällä on ainakin Mauno Ladonlukon ajoista ymmärretty se sisältö, minkä myöhempi maksiimi kertoo: kullekin tarpeidensa mukaan, kultakin kykyjensä mukaan.

Tulojen kokonaisverotus on otollinen tie: kaikki tulot niiden lajista riippumatta samalle viivalle. Muistaakseni sinimustia edustanut Harri Holkeri tahtoi tätä, ja ainakin tässä jaan hänen käsityksensä. Ansiotulo- ja pääomaverokantojen yhdentäminen on syytä toteuttaa. Nykyiset, pienemmät pääomatulot saavat siten nykyistä kevyemmän verokohtelun ja bonuksena pääsemme tulomuotokikkailusta. Kulutusta ja siten työllisyyttä ei ole syytä suitsia, kuten viime aikoina on tehty liikaakin, ja tämä on iskenyt nimenomaan varattomien ja keskituloistenkin kulutukseen. Alveja alemmas rahankierron lisäämiseksi ja jopa vahingossakin voisi terveellä tavalla syntyä työpaikkoja.

Näen Suomen mieluummin Pohjoismaana kuin tyypillisenä Itä-Euroopan (mahdollisesti kehittyvänä) taloutena, jossa on suuret tuloerot ja väestö vähenee maastamuuton seurauksena.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

LK: "Eläkepommin uhatessa tämä olisi mielestäni vähintäänkin selvittämisen arvoinen asia."

Tuon ja muiden pommien uhatessa selvityttäisin ja toteuttaisin pikimmin miltei kategorisen, pääosin tehottomiksi todettujen ja kilpailua vääristävien sekä vanhaa tuotantoa uudistumisen sijaan säilyttävien yritystukien poiston. Suorat ja epäsuorat yritystuet nielevät verovarojamme vuosittain useita miljardeja, siten että vuoden/vajaan kahden vuoden yritystuin uudet torjuntahävittäjät olisi hankittu. Jäljelle jättäisin sellaisen yritystuen, joka 1) kohdistuu valtakunnan huoltovarmuuden kannalta välttämättömiin toimintoihin; 2) koituu suoraan ja lyhentämättömänä kuluttajan hyväksi; 3) tukee esimerkiksi vaikeuksiin joutuneen yrityksen henkilöstön uudelleenkoulutusta. Muu, kaikki muu poistoon, sillä tuollaiset yritystuet, yritysperustulo, ei kuulu markkinatalouteen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kuvitellaan tilanne että kolme henkilöä, yksi tienaa 500 euroa, toinen 2000 ja kolmas 10 000 euroa. Heilta käikilta otetaan 25% tasavero. Ensimmäinen maksaa 125 euroa, toinen 500 euroa ja kolmas 2 500 euroa, silti kolmannelle veronmaksajalle jää käytettäväksi 20 kertaa enemmän rahaa kuin ensimmäiselle. Kos taas kaikki maksaisivat tasasimmaveroa, sanotaan vaikka 400 euroa, niin vastaavassa tilanteessa kolmannella maksajalla on käytettävissään 96 kertaa enemmän rahaa. Kysymys kuuluu mihin tämä kolmas tarvitsee sitä rahaa niin paljon ja mihin hän sitä käyttäisi? Olen vain utelias.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset