Laura Korpinen

Koulutettu nainen, pienempi lapsiluku

Aleneva syntyvyys huolestuttaa nykypäivän Suomessa.

Syntyvyys alenee, koska naisten koulutustaso nousee ja työurat tulevat merkityksellisemmiksi. Tilastoitu fakta on: mitä korkeammin koulutettu nainen, sitä pienempi lapsiluku. Jos halutaan naisia huipulle, tulee ymmärtää, että tilastollisesti tästä seuraa heille pienempi lapsilukumäärä. Vaativassa työssä oleva nainen ymmärtää, kuinka aikaa vievää vanhemmuus on, ja lapsiluku jää pieneksi. Stressaavassa johto- tai asiantuntijatehtävässä vähälapsisuus voi olla myös käytännön surullinen seuraus. Stressi harvoin lisää hedelmällisyyttä.

Näistä syistä on epäjohdonmukaista kritisoida sitä, että pohjoismaiset naiset valitsevat ammattinsa ”epätasa-arvoisesti” hakeutumalla matalamman koulutuksen naisvaltaisille aloille, jos lähes samaan hengenvetoon sama päättäjä haluaisi syntyvyyden nousuun.

Jos aidosti tavoitteena on syntyvyyden nostaminen, pitäisi päinvastoin suhtautua myönteisesti siihen, että osa naisista edelleen hakeutuu perinteisempiin ammatteihin, jolloin he todennäköisesti hankkivat myös useamman lapsen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kansantalouden ja yksilön itsensäkin kannalta on parasta jos (nainen) hakeutuu kykyjään vastaavaa koulutukseen ja tehtävään. Lapsiluku on toissijainen kriteeri. Ainakaan toistaiseksi yhteiskunnan vastaantuloilla omien lasten saaminen ei ole muuttunut kiinnostavammaksi. Onhan se sitovaa ja työlästä. Onneksi tätäkin ongelmaa voi ratkaista maahanmuutolla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ongelmia ei voida kunnolla ratkaista maahanmuutolla. Ei ainakaan sellaisella maahanmuutolla, josta koituu enemmän kustannuksia kuin hyötyjä. Muutenkin suuri ilmastotekohan on olla ottamatta ihmisiä Suomeen.... tai näin olen tilastoista päätellyt. Maapallo pelastuu ja sitä rataa.

Toki tarve esim. työvoimalle voi laskea (ja laskeekin) etenkin matalapalkka-aloilla (robotisaatio jne.). Eli voi olla että (taas) puheet suuresta tulevaisuuden työvoimapulasta ovat huuhaata - alakohtaista toki.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Merkityksellisempi asia taitaisi olla saada nuoret miehet kilvoittelemaan oman asemansa parantamiseksi. Parinmuodostus tapahtuu usein samantasoisesta seurasta. Jos pojat jäävät amikseen ja tytöt menevät yliopistoon, älyllinen ero kasvaa liian suureksi parinmuodostuksen kannalta.

Toisaalta, kun olin lapsi, niin suomalaisia oli pitkästi alle viisi miljoonaa, nyt melkein miljoona enemmän. Mikä yhteiskunnan loppu se olisi, jos palattaisiin 50 vuoden takaisiin lukemiin?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jos pojat jäävät amikseen ja tytöt menevät yliopistoon, älyllinen ero kasvaa liian suureksi parinmuodostuksen kannalta.
"

No varsinaisesti älyllinen ero tuossa vaiheessa ei enää merkittävästi kasvane ellet usko esim. duunarien olevan tyhmiä kuin vasemman jalan saapas ja sen johtuvan koulutusvalinnoista. Esim. palkka tietenkin eroaa riippuen kyllä ihan alastakin. Tiedän toki tutkimuksista ettei monille korkeakoulutetuille naisille pahemmin alempikoulutetut miehet kelpaa. Ikävämpi juttu sitten sekä monille miehille että naisille.
****

"Merkityksellisempi asia taitaisi olla saada nuoret miehet kilvoittelemaan oman asemansa parantamiseksi. Parinmuodostus tapahtuu usein samantasoisesta seurasta."

En erityisesti usko miesten kilvoitteluvietin kamalasti heikentyneen (voin olla väärässäkin.. sitten pitäisi löytää syyt siihen). Pikemminkin kilpailu voi olla niin kova että suuri osa syrjäytyy epäonnistuessaan siinä (tai kokiessaan niin tapahtuneen). Mm. syrjäytymisongelmathan miehillä ovat reilusti naisia yleisempiä. Kaipa niihin miesten ongelmiin muitakin syitä tosin voi olla kuin "kilpailutulokset".

Nykyaika ja ehkä koulujärjestelmäkään ei vain välttämättä sovellu niin hyvin pojille/miehille. Myös Suomessa miehille pakollinen armeija/sivari osuu juuri monen opintojen kohdalle ikävästi. Venäjän takia ei armeijaa oikein voi heikentääkään, mutta ei miesten alikoulutuskaan ja muut epäkohdat suomalaista yhteiskuntaa vahvista.

+++++
"
Toisaalta, kun olin lapsi, niin suomalaisia oli pitkästi alle viisi miljoonaa, nyt melkein miljoona enemmän. Mikä yhteiskunnan loppu se olisi, jos palattaisiin 50 vuoden takaisiin lukemiin?
"

Niinpä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Taitaa mennä jopa niin, että naiset pariutuvat joko samalle tasolle tai ylöspäin, miehet samalle tasolle tai alaspäin.

Tämän seurauksena meillä on kaksi yksinäisten ryhmää: Matalasti koulutetut ja pienituloiset miehet jotka eivät enää voi pariutua "alaspäin", korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset naiset jotka eivät löydä ketään "yläpuoleltaan".

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Bill Gates ei koskaan valmistunut yliopistosta.
Ivar Kamprad (Ikea) ei käynyt kuin oppikoulun.
Einari Vidgrénin (Ponsse metsäkoneet) ei taida olla käynyt edes amista.

Mikä heitä voisi yhdistää? Rikkaita ja menestyneitä.
Löytyy niitä naisiakin jotka ovat rikkaita ja menestyneitä ilman yliopistotutkintoa.
Taitaa olla niin että liika oppineisuus estää suuremman menestyksen?
Saavutettu älyllä jota ei kirjoista saada. Äly on geneettistä.
Se kirjoista saatu on oman alan tietoa, ei älyä...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Koulutettu nainen ymmärtää, että lapset käytännössä tuhoavat uran ennen kuin urapolku edes kunnolla aukeaa.

Korulauseista huolimatta työnantajilla harvemmin riittää kärsivällisyyttä sietää jatkuvia lasten nuhakuumeen aiheuttamia poissaoloja. Näin ollen työnantajat satsaavat mieluummin työntekijään, joka pystyy antamaan 100% työpanoksensa työnantajalleen.

Naisen taakkana on edelleen tehdä valinta uran tai perheen välillä. Molempia on vaikea saada. Tämä taas näkyy kasvavissa avioerotilastoissa ja yksineläjien määrän lisääntymisessä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Korulauseista huolimatta työnantajilla harvemmin riittää kärsivällisyyttä sietää jatkuvia lasten nuhakuumeen aiheuttamia poissaoloja."

Millä tavoin lasten nuhakuume on juuri naisille ongelma? Ei kai sen hoitoon naisten avuja tarvita?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tyhjentävä lista lastentaudeista ei olisi tässä kohtaa relevanttia.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #9

Riittäisi se, miksi oletat lasten kotona hoitamisen olevan ongelma juuri naisille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset