Laura Korpinen

Pitääkö äitien kaikki hoitaa

Poliittiset päättäjät peräänkuuluttavat perhevapaauudistusta, jolla käytännössä tarkoitetaan sitä, että pienten lasten äidit pakotetaan synnytyksen jälkeen nopeammin takaisin töihin.

Jos kyse on matalapalkka-alan äidistä, mikä syy yhteiskunnalla on pakottaa juuri heidät töihin? Meillä on tuhansittain työttömiä, miksi emme työllistäisi heitä juuri synnyttäneiden naisten sijaan. Katseen kääntäminen työttömien sijaan tuoreisiin äiteihin ilmentää poliitikkojemme lapsikielteisyyttä.

Silloin kun synnyttäjä on se korkeammin koulutettu uraputkinainen, hän todennäköisesti jo omasta halustaan palaa nopeasti työelämään synnytyksen jälkeen. Kuitenkin osa näistä uraputkiäideistä tekee töitä kellon ympäri, jolloin käytännössä hän töihin palattuaan ”katoaa” pienen lapsen valveillaoloajalta kokonaan. Tällainen uraäiti voi harkita lapsensa kannalta parhaaksi sen, että käyttää mahdollisuudet perhevapaisiin maksimaalisesti, koska tietää, että töihin paluun jälkeen hän ei lastaan juuri valveilla näe.

Lapsen saamiseen kuuluu olennaisena osana vanhemman halu huolehtia uudesta ihmisalusta parhaalla mahdollisella tavalla. Lapsi vaatii aikaa ja pienen lapsen turvallisuudentunteen kehittymisen näkökulmasta saman hoitajan pysyvyys on merkityksellistä.

Jos vanhempien mielestä paras hoito lapselle on kotona äidin hoivissa, ei yhteiskunnan pitäisi asettua asiassa esteeksi, ei ainakaan, jos yhteiskunta oikeasti haluaa edistää syntyvyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Jos vanhempien mielestä paras hoito lapselle on kotona äidin hoivissa, ei yhteiskunnan pitäisi asettua asiassa esteeksi, ei ainakaan, jos yhteiskunta oikeasti haluaa edistää syntyvyyttä."

Eikö päätös siitä kumman vanhemman hoito missäkin tapauksessa on lapselle parempi, pitäisi kuitenkin olla aina vanhempien, ei yhteiskunnan? Jos siis vanhempien mielestä paras hoito lapselle on kotona isän hoivissa, ei yhteiskunnan pitäisi asettua asiassa esteeksi, ei ainakaan, jos yhteiskunta oikeasti haluaa edistää perheiden hyvinvointia.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tuo oli Jussi vain tylsää. Mutta tässähän sinulla olisi kerrankin sopiva paikka ja hyvä tilaisuus ryhtyä opettamaan blogin kirjoittajalle sananvapauteen, ihmisarvon käsitteen sisältöön ja todistustaakkaan liittyviä asioita. Anna palaa ja ryhdy haastamaan! Laitoin jo popcornit mikroon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hyvät ratkaisut ja oikeat vastaukset ovat usein yksinkertaisia ja tylsiä älämölöstelyyn viehtyneille.

Eikö Janhunen tiedä, että vastakkainasettelun aika on ohi ja olemme samassa veneessä mutta mikroaallot käristävät aivot? Siis paukkujyvät ovat turhia mutta pää kannattaa pistää folioon, se on suojassa siellä jos käy kalpaten sometiellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset