Laura Korpinen

Ehdollisesta vankeusrangaistuksesta

Seksuaalirikosten ja erityisesti lapsiin kohdistuvien rikosten osalta on vaadittu rangaistusten koventamista, esimerkiksi korottamalla vähimmäisrangaistuksia, mitä itsekin kannatan. Kiinnittäisin huomiota kuitenkin myös siihen, että enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita Suomessa ehdollisena, ja usein myös tuomitaankin. 

Itse muuttaisin rikoslakia siten, että seksuaalirikoksissa vankeusrangaistus tulisi pääsääntöisesti aina tuomita ehdottomana. Myös muiden rikoslajien osalta tulisi voida tuomita vain osa vankeustuomiosta ehdollisena, jolloin osa vankeusrangaistuksesta pitäisi aina kärsiä ehdottomana.

Tästä aiheutuu toki lisäkustannuksia, mutta ei voida jatkaa niinkään, että rangaistuskäytäntö ei vastaa kansalaisten yleistä oikeustajua, ja pahimmassa tapauksessa loukkaa lisää uhria ja tämän läheisiä.

Nuortenkaan rikostentekijöiden kannalta ei ole hyvä, että annetaan ehdollisia vankeusrangaistuksia toinen toisensa jälkeen, kunnes lopulta tulee pitkä ehdoton vankeusjakso. Nuoren kannalta olisi parempi, jos jo ensimmäisestäkin vankeusrangaistuksesta edes lyhyt aika, esim. 14 – 30 päivää, kärsittäisiin ehdottomana. Lyhyessä ajassa nuori tuskin ehtisi laitostua, mutta opetuksellinen vaikutus voisi olla sitäkin merkittävämpi.

Tuolloin nuori toivon mukaan ryhtyisi vakavasti miettimään, onko valittu polku oikea, vai pitäisikö yrittää elää siten, ettei vankeustuomioita enää omalle kohdalle koskaan tulisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Itse muuttaisin rikoslakia siten, että seksuaalirikoksissa vankeusrangaistus tulisi pääsääntöisesti aina tuomita ehdottomana."

Tuo vastannee teoriassa "kansan oikeustajua", mutta käytännössä ei. Tarkoitan sitä, että jos tuota kysyttäisiin yhdellä lauseella somegallupissa, niin tykkääjiä tulisi valtaenemmistö. Mutta jos kysyttäisiin pitäisikö täysi-ikäisyyden saavuttanut nainen tuomita ehdottomaan vankeuteen seksuaalissävyisestä kommunikaatiosta tai vaikkapa suutelemisesta viikkoa alle 16-vuotiaan poikalapsen kanssa, niin en usko, että se vastaisi "kansan oikeustajua".

"Myös muiden rikoslajien osalta tulisi voida tuomita vain osa vankeustuomiosta ehdollisena, jolloin osa vankeusrangaistuksesta pitäisi aina kärsiä ehdottomana."

Tuo olisi aika turha lisäkommervenkki lainsäädännössä, koska ensikertalaiset useinkin pääsevät pois ennen tuomion loppuun kärsimistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset