Laura Korpinen

Elatusavuista

Koulussa oli käsitelty avioeroon ja lapsiin liittyvää lainsäädäntöä: ”Äiti, onko niin, että vanhempien erossa se, joka ei saa lapsia luokseen, joutuu vielä maksamaan sille, joka saa lapset?”

Ja muisto oman uran alkutaipaleelta: äiti on löytänyt uuden miehen, aviomies joutui lähtemään yhteisestä kodista, jonka oli itse rakentanut appiukon tontille. Kuka saa lapset? Sosiaaliviranomaiset olivat toistamiseen lausuneet oikeuden pyynnöstä siihen, kenen luona lasten tulisi asua: ”Molemmat vanhemmat ovat yhtä sopivia vanhemmiksi. Suosittelemme, että lapset asuvat äidin luona”. Miehen itku päätöksen julistamisen jälkeen ei unohdu.

Lapsen elatusta koskevaa lainsäädäntöä on vaadittu uudistettavaksi. Itse uudistaisin pikimmiten lapsen elatusavun vahvistamista koskevan ministeriön ohjeistuksen. Ohjeistuksessa erityisenä ongelmakohtana pidän sitä, että etävanhempi joutuu käytännössä osallistumaan lähivanhemman asuntolainan pääomalyhennyksiin. Epäoikeudenmukaista on myös se, että lapsilisän perusosa vähennetään lapsen elatuksen tarpeesta, mutta yksinhuoltajakorotus lisätään lähivanhemman elatuskykyyn. Tämä johtaa siihen, että lähivanhemmalle jää enemmän rahaa käteen kuin elatusapua maksavalle, jos kaikki muut huomioitavat erät ovat vanhemmilla yhtä suuret. Epäoikeudenmukaisuuksiin johtaa myös se, että etävanhemman elatuskykyyn lisätään luontoisedut, jotka voivat olla laskennallisesti arvoltaan merkittäviä, esim. autoedun osalta. Luonapitovähennystä tulisi huomattavasti kasvattaa.

Elatusavuissa on myös se ongelma, että elatusapujen maksaminen ja saaminen ohjaa vanhempien valintoja niin erotilanteessa kuin myös eron jälkeenkin, mm. työllistymisen ja asumisratkaisujen osalta.

Mutta takaisin lapsen kommenttiin. Itsekin peräänkuuluttaisin lähivanhemman kykyä elättää lapsensa. Elatusapusäännöstö on luotu aikana, jossa yhteiskunnallinen tukiverkosto ei ollut niin kehittynyt kuin nyt. Elatusavut kuvastavat mennyttä maailmaa ja perustuvat vanhanaikaiselle naiskäsitykselle, jossa naisella ei ollut mahdollisuuksia elättää itseään ja perhettään, kuten nykyään on.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset