Laura Korpinen

Ihmisarvo on jakamaton

Jo muutaman vuoden olen höristellyt korviani pääpoliitikkojen käyttäessä itselleni uutta sanontaa ”jakamaton ihmisarvo” tai ”ihmisarvo on jakamaton”. Olen mielessäni ajatellut, että taas jokin käännöskukkanen kuten ”tiekartta”, jota käytetään ymmärrettävän kotoperäisen sanan ”suunnitelma”, ”askelmerkit” tai ”etenemisjärjestys” sijaan.

”Ihmisarvo on jakamaton”. Ihmisarvon ymmärrän, mutta mitä on ”jakamaton” tässä kohtaa? Lakikielessä ”jakamaton” tarkoittaa yleensä jotain, jota ei vielä sillä hetkellä ole jaettu, mutta joka lakimiehen tai maanmittausinsinöörin avulla kyllä saadaan jaetuksi.

Huomattavasti ymmärrettävämpi itselleni olisi ollut esimerkiksi ”ihmisarvo on loukkaamaton” tai ”ihmisarvo on kiistaton”. Tätä ei kuitenkaan tarkoiteta, vaan jotain muuta.

Kiinnostuin asiasta sen verran, että yritin selvittää, mistä on kyse. Tämän olen tähän mennessä saanut selville: ihmisoikeuksien eri osa-alueet ovat keskinäisessä riippuvuussuhteessa ja yhteen osa-alueeseen kohdistuva loukkaus heikentää muitakin osa-alueita.

I rest my case.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minulla on ihmisarvo eikä sitä muille jaeta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Oletko aivan varma ihmisarvostasi. Kuvastasi päätellen olet sitä ikäluokkaa, että saatat olla kierrätysarvoinen monien mielestä.

Toivon sinulle hengen ja kehon voimia, kun taistelusi ihmisarvostasi alkaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Minun ihmisarvostani taas ei riitä jaettavaa.
Pärjätköön muut omalla ihmisarvollaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tämä on sisäpoliittista peliä. Yhtä uskottavaa kuin Kekkosen aikakauden "ulkopoliittiset syyt" jolla syrjittiin Kokoomusta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eikö huomattavan osan poliittisia hokemia keksi kokoomuksen mainostoimiston pojat (ja tytöt) ? Huvittavaa on, että joku Sipilä ei käytä edes muotoa 'ihmisarvo on pyhä' jonka luulisi suuhun paremmin sopivan jos suusta jotain originaalia, omaa tulisi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Yhtä tyhjä liturginen toteamus kuin "Meillä on Nato-optio". Ilmaisuja käytetään jotta näytettäisiin fiksummalta kuin todellisuudessa on.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Arvopohja on jakamattoman ihmisoikeuden kulmakivi. Jepjep.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

He. Kiitos Laura. Pidin. Ihmisarvon, toivoo, tästäpäivästä eteenpäin, että se olisi monessa asiassa, todella jakamaton, ettei "rahakiilakaan", sitä liiaksi toisistamme loitontaisi ja jokainen, Onnessa, "rypeä" saisi. Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Jotenkin vain tuntuu että tuolla "ihmisarvo on jakamaton" hokemalla meidät yritetään aivopestä hyväksymään rikollisten maahanmuutto meille, ja jos et hyväksy et ole ihmisarvon kannattaja

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

HUonoa suomea tuo jakamattomuus vain on. Alitajuisesti poliitikko voi kokea ihmisarvon jonkinlaisena könttäkäsitteenä. Ihmisarvolla ei ole erillisiä kohderyhmiä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ei ole persuille totta. Mestarin oppien mukaisesti ihmisarvo voidaan osittaa. Nuo murto-osat ynnäämällä selviää kuinka lähellä kansalaisen täysi ihmisarvo on. Väärän maan kansalaisuus ja islamin usko riittävät minimoimaan ihmisarvon, joten noilla kriteereillä lienee isot ositukset ihmisarvon jakajina.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Höpö höpö.

Jokaisella on ihmisarvo. Sitä ei kukaan edes yritä kiistää.

Ihmisarvo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jokaisella olisi oikeus toteuttaa omaa ihmisarvoaan täysin vapaasti esim. Suomessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tarkoitat siis, että ihmisarvosi vaihtelee sen mukaan missä liikut? Suomessa persu saa syrjiä sinua, koska olet väärästä maasta, väärän värinen tai muuten vaan väärä. Mitä sillä ihmisarvollasi sinun mielestäsi sitten saa? Ettei kuka tahansa saa sinua tappaa? Vai onko sillä inmisarvolla jotain muutakin arvoa?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #21

Kosonen osaa itsekin vastata mutta vastaan silti.

Ihmisarvo on on jokaisella, mikä on ainakin länsimaissa kiistämätön fakta. Jotta pääset toteuttamaan ihmisarvoasi, joudut yhtä riidattomasti tekemään jotain.

Et voi silti tehdä mitä haluat, vai mitä? Vaikka sinulla on ihmisarvo, et taatusti tule Suomeen kuin hollitupaan ja vielä vähemmän voit raiskata tai tehdä jotain muuta ikävää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kaikilla on ihmisarvo, mutta kaikki eivät ole arvokkaita ihmisiä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Blogisti esittää erittäin hyvän ja vaikean kysymyksen.

Katson, että ihmisarvon määritelmän pitää olla sellainen, että ihmisarvo on kaikille arvioijille sama ilman subjektiivista arviointia, mikä tosin on mahdotonta. Tämä johtaa nähdäkseni siihen, että ihmisarvo syntyy, kun ihminen syntyy. Ihminen todetaan ihmiseksi, jolla on ihmisarvo.

Miten sitten ihmisarvoa voisi jakaa? Minusta ei mitenkään. Uskon, että kun puhutaan ihmisarvon jakamattomuudesta, niin käytännössä puhutaan ihmisoikeuksien jakamattomuudesta. Ihmisoikeudet on taas jokin taho ”viisaudessaan” määrittänyt, joten ne eivät ole syntyneet ihmisen syntymisen kautta. Ihmisarvon jakamattomuus on ajassa muuttuva entiteetti, jota sen ei ihmisarvona käsittääkseni pidä olla.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Ymmärrän käsitteen niin, että sillä tarkoitetaan kaikkien ihmisten tasa-arvoa joka suhteessa. Maailmassa ei ole kahta tasa-arvoisesti kohdeltua ihmistä. Tuonpuoleisessa ehkä kaikki ovat. Se on siis käsitteenä helisevä vaski, ei mitään todellista asiasisältöä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Eikö jakamaton ihmisarvon kohdalla tarkoita sitä, että sitä ei voi käsitteenä pilkkoa pienempiin merkityksiin ja antaa osina ihmisarvon käytännön sisältöä toisille enemmän kuin toisille.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ihmisarvo on jakamaton on samanlainen ilmaus kuin stiiknafuulia

Vallan käyttöä sanan voimalla on kuvannut Teuvo Pakkala novellissaan Mahtisana, jossa Ville ilmoittaa olevansa stiiknafuulia. "Stiiknafuulia? Pojat hämmästyivät. Kukaan ei tiennyt, mitä kieltä se oli ja mitä se merkitsi. Mutta mahtavalta se kuului".

Ilmaus siis kuulostaa mahtavalta mutta on niin hämärä, että sitä voidaan käyttää lähes mihin tarkoitukseen tahansa. Ja usein käytetäänkin.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Just noin se on. Olen pääni puhki miettinyt mitä tuo polyjargon mahtaa tarkoittaa.

Parempaa en löydä, mutta Ihmisarvosta Wiki sanoo seuraavasti (jakamattomuudesta ei ole mainintaa):

Ihmisarvo on moraalinen ja juridinen käsite, jonka mukaan ihmisellä on arvo sinänsä. Ihmisarvon kunnioitus oikeusperiaatteena on sisällytetty esimerkiksi Saksan perustuslakiin.

Ihmisen moraaliseen luonteeseen, ihmisyyteen, kuuluu ihmisarvo. Ihmisarvo on ihmisoikeuksien perusta. Yhteisten oikeuksien tarkoituksena on taata jokaiselle ihmiselle arvokas elämä. Ihmisoikeudet, toisin kuin ihmisarvo, liittyvät läheisesti poliittiseen ja sosiaaliseen ympäristöön, ilman tätä yhteyttä ihmisoikeuksia ei voi olla.

Kantin (s.1724) filosofiassa on väite järjellisen olennon luontaisesta ja ehdottomasta arvosta. Se on riippumaton mielipiteistä ja arvostuksista ja viittaa arvokkuuteen. Ihmisarvo on niin ikään valtiosta ja vallalla olevasta oikeusjärjestelmästä riippumaton.[1] Jokainen ihminen ansaitsee henkilökohtaisen kunnioituksen ja arvostuksen sekä ystävällisen ja inhimillisen kohtelun. Se tarkoittaa että inhimillistä olentoa ei saa kohdella esineenä eikä toista ihmistä saa käyttää hyväkseen. Ihmisarvo on luovuttamaton. Julkisen vallan velvollisuutena on kunnioittaa ja suojella sitä.

Ihmisarvon loukkaamattomuus on turvattu Suomen perustuslaissa ja on sen taustalla vaikuttava perusarvo. Siihen viitataan myös monissa kansainvälisissä ihmisoikeusasiakirjoissa kuten Ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa.

Odotan jakamattomuuden poistuvan politiikkojemme epäkielenkäytöstä.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Ihmisarvo ei ole kiinni siitä onko ihminen menestynyt rikas tai kuuluisa tai mitään näistä, vai kuuluuko siihen vielä jotain muutakin. Jotain outoa näissä keskusteluissa on

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Jaan mielipiteesi. (Olen samaa mieltä kanssasi.)
- Asia jakaa mielipiteitä. (Suhtautuminen kysymykseen on ristiriitaista, ja aiheuttaa erimielisyyttä.)
- Jaan tämän somessa. (Lähettelen kuvaa ja keskustelunpätkää sinne tänne.)
- Jakovara. (Käsitys, jonka mukaan veronmaksajien rahaa on riittävästi leviteltäväksi yhteen sun toiseen kohteeseen.)
- Jakaa kortit/kakku/heittovuorot/lelut jne. (Tämän minäkin ymmärrän!)

"Kalansaaliskin jaetaan, vaikkei ihan tasan, saa soutajat perkuujätteitä kasan, sillä solidaarisuuttahan Suomessa tarvitaan", lauloi Jussi Raittinen kappaleessaan "Samassa veneessä". Ihmisarvoa ei onneksi jaeta, ei tasan eikä muutenkaan, koska se ON jakamaton!

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Ihmisarvon jakamattomuus tarkoittaa, että ihmisoikeussopimusten ja perustuslain takaamat ihmisoikeudet ovat loukkaamattomat. Niitä ei alisteta hyötynäkökohdille eikä alisteta enemmistöpäätöksille. Näin ollen esimerkiksi yhdellä muslimilla on Suomessa yhtä suuri lain suoja kuin sadalla kristityllä. Ja että Kalliossa asuva suvakkihuora on yhtä tasa-arvoinen lain edessä kuin lihaa syövä valkoinen heteromies.

En tiedä sitten ovatko perussuomalaiset ihmisarvon puolella. Heidän mielestäänhän pelkkä Suomen kansalaisuus ei riitä, vaan on olemassa jokin "oikea suomalaisuus".

Minä en ole kyllä eläissäni tavannut yhtään ainutta oikeaa suomalaista enkä tiedä mitä sellainen voisi tarkoittaa.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Perussuomalaiset ei kannata etnistä- tai mitään muutakaan syrjintää. Jokaisella on hieman erilainen käsitys suomalaisuudesta ja niin saa ollakin. Kunhan se ei johda "ei-suomalaisten" syrjintään.

Maahanmuutto Suomeen ei ole ihmisoikeus. Ongelmalliseksi ihmisoikeuskäsityksen tekeekin se, että siihen pyritään liittämään asioita jotka eivät siihen kuulu. Esimerkiksi oikeus perheeseen tulkitaan jossain piireissä oikeudeksi tuoda perhe Suomeen asumaan veronmaksajien kustannuksella.

Jarkko Mynttinen

No mitäs sitten tarkoittaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen 2 artikla, jonka mukaan jokaisen oikeus elämään on suojeltava laissa ja samassa artiklassa kuitenkin todetaan elämän riistämisen olevan sallittua tuomioistuimen täytäntöönpanemiseksi silloin, kun hänet on tuomittu rikoksesta, josta laissa määrätään tällainen rangaistus. Samaisen artiklan mukaan elämän riistäminen on sallittua myös silloin kun se on seurausta voimankäytöstä, joka on ehdottoman välttämätöntä mm. laillisen pidätyksen suorittamiseksi tai laillisen vapaudenriiston kohteeksi joutuneen henkilön paon estämiseksi, mellakan tai kapinan kukistamiseksi laillisin toimin. Aika kova hinta paosta suhteessa tekoon? Tämän artiklan mukaan ihmisoikeudet eivät kuulosta kovinkaan jakamattomilta/loukkaamattomilta.
Tämä on juuri sitä sanahelinää, vöyhötystä ja mantraa ihmisoikeuksista, jonka asiasisällöstä siihen vetoavat eivät itsekään tosiasiassa tunnu tietävän yhtään mitään, mutta ihan varmuuden vuoksi sitä on kiva hokea vaikuttaakseen itseään viisaammalta, siitä kuitenkaan mitään ymmärtämättä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ihmisoikeudet eivät ole loukkaamattomia tai muutenkaan absoluuttisia. Niistä voidaan poiketa laissa mainituin poikkeuksin. Edes ihmisoikeussopimukset eivät ole ehdottomia ja niissäkin jo valmiiksi kirjoitettu millä edellytyksin ihmisoikeudet siirtyvät syrjään.

Ihmisarvon jakamattomuus on tyhjä ilmaisu koska ihmisellä on ihmisarvo ilman lisämääritteitä.

Yhtä turhasti voit väittää että ihmisillä oikeus hengittää on jakamaton.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Itse uskoisin, että takana on ajatus luovuttamattomuudesta siinä mielessä että ihmisarvoaan ei voisi esimerkiksi myydä. Eli toisin sanoen kaikilla paitsi on jokin "absoluuttinen ihmisarvo" joka on peräti "ääretön" niin se on sellainen että sitä ei voi ostaa ja myydä eikä ihminen voi mitenkään luopua tai jättää syrjään omaa ihmisarvoaan.

Ihmisarvo jakamattomana on vähemmän hyödyllinen kuin sielu jonka myynnistä kuten esim. Faust -tarinoissa kerrotaan. Jossa saa vaihdossa paljon monenlaisia hyötyjä ja iloja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset