Laura Korpinen

Aikuisen oikeus kotona oleiluun

Rinteen tuleva hallitus aikoo palauttaa kotona olevalle vanhemmalle oikeuden viedä lapsensa koko päiväksi yhteiskunnan hoidettavaksi.

Pientä lasta ei voi jättää yksin kotiin, ja sen vuoksi on oltava toimiva päivähoitojärjestelmä, jotta työtä tekevä pääsee töihin ja opiskeleva opintoihinsa.

Vihervasemmistolaisesta katsantokannasta tämä ei tietenkään käy. Eihän työssä käyvällä tai opiskelevalla aikuisella saa olla mitään sellaista yhteiskunnan palvelua, jota kotona olevalla aikuisella ei ole.

Asiaa voi semanttisesti käännellä ja väännellä ”lapsen subjektiiviseksi oikeudeksi varhaiskasvatukseen” mutta tämä ei muuta sitä mistä on kyse: lapsen hoidon järjestämisestä ja sitä kautta aikuisen arjen helpottamisesta. Kun työssä käyvän ja opiskelevan arkea helpotetaan, on vihervasemmistolaisen mielestä helpotettava kotonakin olevan aikuisen arkea.

Kun yhteiskunnalliset resurssit ovat rajalliset, pitäisi pystyä toteamaan, että keskeisempää on käyttää hupenevat resurssit vaikkapa vanhusten hoitoon, kuin kotona olevan aikuisen palveluihin.

Todellisen hinnan ”subjektiivisesta oikeudesta varhaiskasvatukseen” maksavat työssäkäyvien päiväkotilapset. He eivät saa täysien päiväkotien takia hoitopaikkaa läheltä kotiaan, jolloin lapsen työpäivät matkoineen venyvät 10-11-tuntisiksi.

Pienen lapsen parhaat kasvattajat ovat hänen omat vanhempansa, pois lukien sosiaalitapaukset. 3-vuotias kaipaa aktiviteetteja ja toisten lasten seuraa, ja niitä olisi järjestettävissä kevyemmin järjestelyin kuin mitä tuleva hallitus kaavailee, kerho- tai puistotoiminnalla - tai nykyisellä nelituntisella päiväkotipäivällä.  Uudistuksessa unohdetaan tärkein: lasten etu. Aikuisen oikeus oleiluyhteiskuntaan menee lasten edun edelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Eräällä maahanmuuttajaryhmällä työllisyysaste on 20%, lapset kuitenkn päivähoidossa 80%. Onpahan aikaa kahvitella.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Juuri eräiden maahanmuuttajaryhmien lapset on tärkeä saada päiväkoteihin, jotta oppisivat kielen ja tavat. Kotona sisarustensa ja serkustensa kanssa kasvaessa eivät välttämättä opi suomea ennen ensimmäistä koulupäivää ja siitä se alamäki sitten alkaa.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Vaatimukset ovat tosin aika kovia. Se kulttuuri nääs.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tämä ei ole näin suoraviivaista.
Aikanaan oltiin sitä mieltä että siitä vain, suoraan vieraskieliseen, siis tulomaan kouluun tai päivähoitoon ja siinä se kieli sitten tulisi. No, useimmille ei käynyt näin. Kotona puhutaan äidinkieltä ja päivähoidossa / koulussa uutta kieltä. Lapsesta tulee helposti ns. "puolikielinen": Hän osaa tietyt asiat omalla äidinkielellään ja tietyt vieraalla kielellä. Hän ei siis osaa kumpaakaan kieltä kunnolla, hän ei löydä omaa identiteettiään eikä oikein tiedä minne kuuluu.
Tästä syystä mm. Ruotsissa siirryttiin siihen että lapsille pyrittiin saamaan päivähoitoon hänen äidinkieltään osaavia ryhmiä, esikoulu ja ala-asteet kokonaan vieraskielisiksi, siis esim. suomenkielisiksi.
Perusajatus tässä on se että lapsi tunnistaa oman identiteettinsä, sen mikä on, ja hyväksyy itsensä ja kielensä.
Samalla kun osaa yhden kielen kunnolla on helpompi oppia uusi kieli.
Ihmisen identiteetti muodostuu hyvin pitkälle, ymmärtääkseni, juuri kielen kautta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Vasemmistoa voi paljosta haukkua, mutta tässä päivähoitoasiassa he ovat täysin oikeassa. Päivähoito on lapsen oikeus. Lapset tykkäävät olla päiväkodissa ja se on kehitykselle hyväksi.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Näin on. Varhaiskasvatus ei todellakaan ole mitään semanttista vääntelyä ja kääntelyä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

PS haluaa varmaan naisista hellapoliiseja: Kun olet hoitanut vauvan kakaraksi ja olisi aika hakeutua työelämään niin ei oo paikkaa mihin kakara laitetaan. Jää siis lojumaan...
vai miten se PS:n ajatusjuoksu menee?

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Henry Björklid: - "Kun olet hoitanut vauvan kakaraksi ja olisi aika hakeutua työelämään niin ei oo paikkaa mihin kakara laitetaan."

Eikös se ajatus ollut, että päiväkotipaikat varattaisiin ensisijaisesti juuri tällaisia tilanteita varten? Eli, kun vanhempi palaa työelämään, niin olisi lapselle hoitopaikka.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #32

Juu, mutta en näe sitä blogistin ajatusvirrassa.

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juhani Perttu: - "Lapset tykkäävät olla päiväkodissa ja se on kehitykselle hyväksi."

Riippuu paljon päivähoidon laadusta, joka Suomen päiväkodeissa vaihtelee aika paljon. Jos resursseja on riittävästi ja henkilökunta motivoitunutta ja osaavaa, niin noin varmasti onkin. Mutta jos resursseista on pulaa, sijaisia ei palkata vaikka tarvittaisiin, ja henkilökunnasta sen motivoituneen osuuden työaika menee lähinnä lasten hengissä pitämiseen, niin sitten ei välttämättä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kun en keksinyt itse mitään syytä häthätää tähän neroleimaukseen niin piti googlata. Ja tietysti YLE:n juttu vuoden takaa se sieltä pompahti vastaan.

https://yle.fi/uutiset/3-10020108

1)Sosialistinen holhousyhteiskunta katsoo, että lapselle tulee opettaa kommunistisia tapoja kotona tapahtuvan usein arveluttavan kasvatuksen sijaan jo taaperosta eikä vaikka 20h/vko tähän riitä.

– Ei kahdenkymmenen tunnin aikana pysty antamaan sitä samaa tukea, ohjausta ja niitä uusia oppimisen elämyksiä kuin kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa.

– Onhan se erikoista, jos lapsi ei saa tarvitsemaansa varhaiskasvatusta sen takia, että hänen vanhempansa eivät ole työelämässä.

2)Kommunistisessa paratiisissa kaikilla on töitä joten subjektiivinen varhaiskasvatus tulee taata jo sen takia etteivät työttömät vanhemmat kohtaa häpeäleimaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Palstan takarivin tylpimmät ajattelijat vetävät selkäydinreaktiona aina esiin maahanmuuttajat ja kommunismin, olipa aihe mikä tahansa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kiitos että muistutit. Tosiaan kunnat ovat ahdingossa ja tarvitsevaa silkkaa rahaa. Ja samalla nostetaan kehitysapua ja suunnitellaan Suomen Afrikka strategiaa. Mutta kunnista viis kun maailmaa pelastetaan .. Mitenköhän muuten tämäkin menoerä katetaan ts. riittääkö määrärahat ja mitä niillä saadaan aikaan?

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kommunisteilla, varsinkin viherkommunisteilla, on hinku täyttää maa muslimimiehillä.
Kyllä siitä tekee mieli huomauttaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #41

#24:
#Palstan takarivin tylpimmät ajattelijat vetävät selkäydinreaktiona aina esiin maahanmuuttajat ja kommunismin, olipa aihe mikä tahansa."

LOL

Henry

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ilmeisesti logiikkasi menee siten, että meillä on tilanne jossa on kaksi staattista ryhmää, työlliset ja oleskelijat. Vai oliko tavoitteenä ehkä tehdä tilanteesta sellainen kahlitsemalla töihin pyrkijät kotiin hoitamaan lapsiaan?

Kun ne päiväkodit kerran sinunkin mukaasi ovat täynnä, niin miten ajattelit työllistymisen hoituvan "tulen töihin sitten joskus kun saan lapselle hoitopaikan" -vastauksella?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kun ne päiväkodit kerran sinunkin mukaasi ovat täynnä, niin miten ajattelit työllistymisen hoituvan "tulen töihin sitten joskus kun saan lapselle hoitopaikan" -vastauksella?"

Tomi hyvä, tässä on juuri se itse itseään ruokkiva kierre.

Työllistyvät ja työssä olijat eivät saa päivähoitopaikkoja ajoissa tai kohtuullisen matkan päästä, kun päivähoitopaikat ovat täynnä huonosti työllistyvien tai jopa työhaluttomiksi katsottavien ryhmien lapsia.

En myöskään katso varhaiskasvatukseen kuuluvaksi sitä, että lapseni oppii päiväkodissa ei eurooppalaisen vieraan kielen alkeet.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Engren tuossa alla juuri kertoo, miten päivähoitopaikan saannissa ei ole mitään ongelmaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ilmeisesti vitsailet tai sitten et tiedä aiheesta mitään joka ei tietysti kommentoitia estä. Tähänkin asti työttömän lapsella on ollut oikeus 20h/vko hoitoon ja kunnissa on jo vuosia ollut tiedossa pätkä-, keikka-, osa-aika työt joihin tietysti varaudutaan ja hoitopaikkaa ei tarvitse odotella. Nyt järjestelmä kuormittuu, turhaan, josta ei hyödy kukaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin siis olivatko ne päiväkodit täynnä, vai onko siellä kapasiteettia tyhjän panttina odottelemassa? Molempia ei kait voi olla samaan aikaan?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #9

https://www.salo.fi/paivahoitojakoulutus/paivahoit...

"Äkillisen työllistymisen tai opiskelun alkamisen vuoksi varhaiskasvatuspaikka järjestetään kahdessa viikossa."

Lisäksi kunnat ovat tietoisia keikkatyöläisten tarpeesta jne. Ei nyt pyörää kannata uudestaan keksiä on näihin varauduttu mutta siihen ei ole, että yhtäkkiä siirrytään subjektiiviseen päivähoitoon joka tietysti vaatii lisäresursseja, tiloja, henkilökuntaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #11

Joo, ja jos nollasopimuksesta kieltäytyy? Mitä tapahtuu?

Henry

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #11

Mitä luulet, voisiko maailma näyttää erilaiselta oman mikrokosmoksesi Salon ulkopuolella?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #14

Ei näytä. Kommentoija ei suostu ottamaan asioista selvää vaan vetää vahvalla vasemman sillä paremmalla mutulla. Haloo, on google, ei tarvitse mennä kirjastoon ts. tiedonsaanti on parin klikkauksen takana mutta ei kun ei.

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutu...

"Jos tarve on äkillinen ja ennakoimaton, on paikkaa haettava niin pian kuin mahdollista ja viimeistään kaksi viikkoa ennen varhaiskasvatuksen alkamista.
Tällöin on hyvä varautua keskimääräistä pitempään lapsen kuljetusmatkaan."

Mitäköhän muuta yhteiskunta nyt sitten voisi tehdä? Subjektiivinen päivähoito ei tätä muuta joten sitä pitäisi vielä muokata muotoon 'subjektiivinen pakollinen päivähoito' niin kaikki kommunistit olisivat varmaan tyytyväisiä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #11
    "Äkillisen työllistymisen tai opiskelun alkamisen vuoksi varhaiskasvatuspaikka järjestetään kahdessa viikossa."

Kirjoittajalla ei taida olla käytännön kokemusta asiasta.

Tuossa on nimittäin pieni mutta: paikka voidaan (yrittää) järjestää, mutta sitä ei taata, mistä se järjestetään. Kunnan alue voi olla aika iso ja "toivetta saada lapset lähimpään paikkaan ei välttämättä saada täytettyä."

"Lähimpään", totta tosiaan.

Meille oltaisiin järjestetty paikka päiväkodista 9 kilometrin päästä aivan toisella puolella kaupunkia. Sikäli, kun vaimoni oli tarkoitus viedä ja tuoda lapset, eikä hänellä ole ajokorttia, matka-aika bussilla vaihtoineen olisi ollut noin 1 tunti/suunta. Eli aamulla ja iltapäivällä 2 tuntia bussissa, yhteensä 4 tuntia päivässä.

Siihen sitten vielä ne työt tai opinnot päälle... Jos haluaa työ- tai opintopaikalle klo 08:00:ksi ja matkoihin menee vaikkapa se 2 tuntia, pitäisi herätä lasten kanssa jo noin klo 05. Illalla takaisin kotiin ehkä jo klo 18, jos ei kaupoissa tarvitse käydä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #15

Päinvastoin. Tiedän aika paljon kunnallisesta(kin) päätöksenteosta sekä teorian että käytännön tasolla. Laki vaatii sen hoitopaikan ja sen saa mutta sitä ei tietenkään muuton tai muun yllättävän seikan takia saa 'parhaasta' paikasta kuin tuurilla kun tietysti paikkoja, hoitojia, ryhmiä, seiniä (ryhmäkoot) on rajallinen määrä ja on rajalliset resurssit. Joten Grönroosin perheen tapaus ei ole mitenkään tavaton.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Äläs nyt. Kyllähän siinä saa päivänsä kulumaan, kun Salossa roudaa lapsensa vaikka Suomusjärveltä Särkisaloon päivähoitoon. Välillä Pertteliin töihin ja iltapäivällä sama ralli takaisin. Siinä on työn vastaanottamisen kannustimet kohdillaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #22

Nämä on täällä ikuisuuskysymyksiä kuten koulukuljetukset joka on toinen 'herran haltuun' aihe eli jos asuu syrjäseudulla riippuu täysin tuurista miten kuljetusreitti on suunniteltu (kyläkoulut on tietysti turhina suljettu) eli nouseeko se ekaluokkalainen sitten viideltä että voi odottaa kyytiä kuudelta joka ajaa ympäri pitäjiä toista tuntia jotta lapsi pääsee kahdeksaksi kouluun (vähän liioiteltu esimerkki)

Samoin riippuu täysin kunnasta kuinka monta lasta nyt sitten halajaa lisää päiväkoteihin ja miten ko. kunta asian ratkaisee. Harva vanhempi on innoissaan ryhmäkokojen kasvattamisesta ja sen lisäksi tietysti täytyykö ottaa uusia tiloja käyttöön ja missä ne sijaitsevat jnejne.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #9

Kummallista jankkaamista. Eivät ne ole täynnä jos niissä ei ole subjektiivisen oikeuden omaavia lapsia.
Näin lapsi joka sitten tarvitsee hoitopaikan myös saa sen.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Laura. Pidin. Olen tuon Luojani; asiasta kantaa kysellyt Raamattuni ärellä, niin kyllä äitien paikka on ensisijaisesti kotona. Eihän Jeesukseen Kristukseen uskovat, järkevät vanhemmat anna ihan vähällä ateistisen henkilön hoitoon, jos suinkin on mahdollista. On turvallista, jos henkilön sydämessä asuu Jeesus Kristus. Terveen vanhemman, terve oikea esimerkki lapsellekkin on, hoitaa lapsensa kotona. Laulu: Tiedän paikan armahan rauhallisen ihanan, jos on olo onnekas, elo tyyni suojakas. ... Kiitos. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Eikös se ollut Persut ku' keksi sen aktivointimallin?

Henry

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Olen päätynyt loppulukemaan lukiessani tällaisia "avautujia" laiskottelijoista - niin kuin armas Korpinen tässä toteaa, että Laura olisi itse ilmeisesti loman tarpeessa, kun niin sapettaa toisten väitetty loikoileminen?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Työttömyysaikoinani mun oli vastaanotettava mahdollinen työpaikka heti. En voinut jäädä odottelemaan että hoitopaikka järjestyisi ehkä parin viikon päästä. Tuolloin tein paljon pätkätöitä.
Muutenkin koko työttömyysaikani oli ihan täyspäiväistä hommaa työn hakuine, kursseilla istuen yms.

Onneksi satuin löytämään läheltä maailman parhaan perhepäivähoitajan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Blogisti on "Helsinkiläinen asianajaja, varatuomari, yrittäjä".
Ei hänellä ole kosketusta tavallisen ihmisen työllisyys- ja toimeentulohuoliin.
Valtiokin maksaa heille (2013) 100€/tunti kun avustavat oikeudessa varatonta.

Henry

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Perhe-elämään liittyvät ongelmat ovat hyvin pitkälti ammatista riippumattomia.

Poikkeuksen tähän tekevät taloudellisesti riippumattomat ihmiset. He voivat teettä muilla sen työn, mitä eivät itse ehdi, jaksa tai viitsi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #28

Siihen juuri viittasin.

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tässä pitäisi ehkä erotella työttömät ja vanhenpainlomalla olevat. Aktiivisella työttömällä varmaan riittääkin puuhaa työnhaussa ja jos mahdollinen työ voi alkaa nopeasti. Silloin päivähoitopaikkakin on perusteltavissa.

Korpisen kritiikki osuu ehkä paremmin niihin tapauksiin, missä perheessä on useampi lapsi, ja toinen vanhemmista on vanhempainlomalla. Tällaisissa tilanteissa jotkut nimittäin tekevät niin, että laittavat pienemmän lapsen päivähoitoon voidakseen viettää laatuaikaa isomman kanssa. Se alkaa jo minusta kuulostaa enemmänkin luksuspalvelulta, jonka kustannuksien sälyttäminen veronmaksajille on kyseenalaista.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Jos vanhempi on kotona, niin ei mitään tarvetta viedä koko päiväksi tarhaan.

Jos vanhempi kotona, eikö halua olla lapsen arjessa mukana?

Ei subjektiivista päivähoito oikeutta. Puoli päivää hoidossa riittää jos vanhempi kotona. 4 tunnin aikana lapsi kerkiää toimia ryhmässä ja saada varhaiskasvatusta.

Tutustu päiväkodin arkeen kukaan ei koskaan saa koko päivää pedagogista hyvää varhaiskasvatusta, on ruokailut ja päiväunet ja ulkoilu. Oli sitten kokopäiväryhmä tai puolipäiväryhmä, niin he saisivat yhtä paljon tuota varhaiskasvatusta.

Laadukasta varhaiskasvatusta ei tule vain nimittämällä päivähoito uudestaan varhaiskasvatukseksi.
Laadukas päivähoito on kiinni hoitajamitoituksista ja miten paljon haastavia lapsia on ryhmässä.
Laadukas ja motivoinut henkilökunta on kullanarvoinen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Lue tuo Mikon antama linkki ja tiedät enemmän. Siellä on myös asiantuntijakommentteja:
https://yle.fi/uutiset/3-10020108

Henry

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Siellä oli 2vkoa - 4 kk, eihän ressurseja voi olla liikaa tyhjänäkään.

Työnhakukin yleensä kestää kuukauden vähintäin.

Keikkapaikkooja voi saada nopeamminkin, mutta silloin ei ollakaan pitkään kotona.

On erilaisia tilanteita ja osa on vuosia kotona, joten silloin ei ole tarkoituksen mukaista varata koko päivä paikkaa.

Puolipäivä paikka riittää ja lapsen on hyvä olla kotona vanhempien luona.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persujen politiikka on aina ollut äärikonservatiivista tyyliin, naiset kotiin vaan lapisa hoitamaan.

Odotan mielenkiinnolla, koska Niikot ja muut alkavata ajamaan rajoituksia abortteihin, kaukana ei olla enää siitä pisteestä.

Persujen kupla on 50-luvun kupla, jossa kaikki oli paremmin, ei ollut esteettisiä haittoja kadulla, ja naiset palvelivat miehiään, eikä missään ollut homoja.

Åänestä persuja, pääset menneisyyteen.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Et taida ymmärtää mitä luet.

Kysymys oli päin vastoin jos kotona ollaan, niin ei tarvitse koko päivähoitopaikkaa.

Jos luet vielä kerran ja ajatuksella niin toivottavasti aukeaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tiedoksi: Työttömät ovat pääasiassa kotona.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset