Laura Korpinen

Ohisalon ohilaukaus

Joulusta saakka lahjakirjojen joukossa pyörinyt Ville Lähteen ja Johanna Vehkoon toimittama Jakautuuko Suomi? Eriarvoisuus tutkijoiden, toimittajien ja taiteilijoiden silmin (Into-Kustannus Oy 2008) pääsi vihdoin lukuvuoroon.

Yksi kirjan kirjoittajista, Maria Ohisalo, on nyt maamme tuore sisäministeri. Sen vuoksi luin erityisellä kiinnostuksella hänen artikkelinsa Hiljaisuutta tavaratalojen välissä, josta suora lainaus:

”Tuntuuko tutulta –tuntemuksia voi havainnoida jatkuvasti ympäriltään. Suomeen syntyi juuri presidenttiparin lapsi, julkisessa sairaalassa. Joidenkin uutisotsikoiden mukaan tämä aiheutti maailmanlaajuista suitsutusta hyvinvointivaltio-Suomesta. En voinut välttyä ajatukselta, että näinkö kaukana hyvinvointivaltiosta jo olemme, että meille on yllätys, että poliitikotkin käyttävät julkisia terveydenhuoltopalveluita.”

On totta, että Suomeen syntyi presidenttiparin lapsi julkisessa sairaalassa. On myös totta, että ulkomailla tämä aiheutti positiivista hämmästelyä siitä, kuinka hienosti asiat Suomessa ovat. Mutta toisin kuin Ohisalo todellisuutensa hahmottaa, meille suomalaisille ei ollut yllätys, että presidentin puoliso synnytti julkisessa sairaalassa. Jos Jenni Haukio olisi synnyttänyt yksityissairaalassa, se olisi ollut suuri hämmästyksen aihe. Meillä eliittikin käyttää julkisia terveydenhuoltopalveluita, mikä on osoitus siitä, kuinka hienosti toimiva hyvinvointivaltio meille on. Vielä.

Hyvinvointivaltio meillä voi olla jatkossakin, jos sitä ei romuteta todellisuudesta vieraantuneella politiikalla. Itseäni huolestuttaa ministeri, joka joko hahmottaa todellisuuden vääristyneenä tai oman poliittisen agendansa mukaan tietoisesti vääristelee asioita. Vaikea sanoa, kumpi näistä on pahempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Eliitille kuuluu tietenkin omat sairaalat ja lähitulevaisuudessa myös aidatut ja ympäri vuorokauden vartioidut asuinalueet.
Sitten tulee vuoroon omat erityiskaupat, etuoikeus autojen hankintaan, erityiskoulut ja lastentarhat ja.....
Jollain tavalla skenario alkoi tuntuman tutulta? Onko jossain, joko menneisyydessäni tai nykyisyydessä ollut Suomessa jo näin?
En muista mutta voihan olla että ikä aiheuttaa muistin pätkimistä?

Niin no, sieltähän se putkahti, muistin syvistä lokeroista, Berjozka. Olihan olemassa onnela nimeltään Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto eli Neuvostoliitto. Siellähän sanottiin olevan näin ennen kuin koko hökötys kaatui omaan mahdottomuuteensa.

Tästäkö Ohisalo unelmoi? Varmaan kuvittelee nyt Vihreänä, kirjaimellisesti, ministerinä ja entisenä "köyhyystutkijana", siis 70-sivuisen väitöskirja köyhyydestä tehneenä, että hän kuuluu automaattisesti tuohon joukkoon.
Tämä taitaa samalla olla todellisuus Vihreän puolueen ajatuksista.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Vähän pelottavaa että varatuomari ei ymmärrä Ohisalon pointtia asiassa, piti vielä blogikin asiasta kirjoittaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mikähän Ohisalon pointti sitten oli? Tuo lyhyt lainaus on ainakin ihan höpöä. Siitä, että presidentin lapsen synnyttämistä julkisessa sairaalassa ihmetellään maailmalla, Ohisalo vetää johtopäätöksen, että sitä ihmetellään myös Suomessa. Eihän se niin mene. Ihmetelläänhän vaikka saunomistakin maailmalla, mutta tuskinpa kovin moni suomalainen sitä ihmettelee. Itse en ainakaan ihmetellyt yhtään, että Jenni synnytti julkisessa sairaalassa. Päinvastoin, olisin ihmetellyt, jos hän olisi synnyttänyt yksityisessä sairaalassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset